EIA-regeling zonnepanelen

Investeert u als ondernemer in zonnepanelen? Dit bedrijfsmiddel staat op de energielijst. Daarom kunt u mogelijk gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

De EIA vraagt u aan met eHerkenning. Let op: dit kan nog tot 1 juli 2021 met eHerkenning-niveau 1.

Via deze pagina vindt u als ondernemer alles over de mogelijkheden en de voorwaarden van de EIA-regeling en een stappenplan om deze aan te vragen.

Direct naar
Zakelijke subsidies Aanpak & Werkwijze Monitoring & Beheer Projecten en referenties

De EIA-regeling voor ondernemers

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij energie-besparende en duurzame investeringen. U investeert met fotovoltaïsche zonnepanelen in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst (categorie D, duurzame energie).

Na aanschaf kunt u gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale aftrekregeling, die u toepast bij uw belastingaangifte. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen beschikbaar gesteld.

Gebruik maken van de EIA levert gemiddeld 11% voordeel op! Wanneer u gebruik maakt van EIA heeft u als ondernemer dubbel voordeel: u betaalt minder belasting én uw energiekosten gaan omlaag. 

Om maximaal te profiteren kunt u EIA combineren met de KIA.

Salderen is toegestaan

Is uw huidige aansluiting aan het Net maximaal 3*80A? Dan is zakelijk investeren in zonnepanelen extra voordelig. U maakt namelijk gebruik van de salderingsregeling. 

U ontvangt voor elke kWh stroom die u terug-levert hetzelfde stroomtarief als u betaalt. U komt daarbij dus vaak in aanmerking voor de EIA, mits uw investering in zonnepanelen voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

 • U heeft een onderneming voor eigen rekening en u bent in Nederland belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting. 
 • U investeert in een bedrijfsmiddel dat minimaal € 2.500 kost.
 • U meldt uw investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO.
 • Uw huidige aansluiting aan het Net is maximaal 3*80A.  

Wilt u weten wat de EIA voor u kan betekenen?

Door de jarenlange ervaring van Sunergetic kunnen wij uw aanvraag volledig uit handen nemen.
Neem contact op

Dien uw subsidie- aanvraag in bij RVO binnen drie maanden na uw investering.

Binnen 3 maanden na uw investering dient u de melding te doen via www.rvo.nl


De EIA-aftrek voor 2021 is 45,5%

De EIA-regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen vallen onder technische voorzieningen voor het aanwenden of toepassen van duurzame energie. 

Naast de afschrijving mag u van uw investering een extra bedrag aftrekken van de winst. Het gaat om kosten die u betaalt voor de aanschaf- én de voortbrengingskosten. 

U moet na het doen van de investering binnen 3 maanden een aanvraag doen bij RVO. U logt daar in bij het eLoket (met eHerkenning). Vervolgens kunt u de EIA toepassen in uw belastingaangifte.

 • Het is bestemd voor het opwekken van elektrische energie uit zonlicht met behulp van zonnepanelen.
 • De fotovoltaïsche zonnecellen hebben een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 15 kW
 • U bent aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (of minder).

Stappenplan

U meldt uw investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO. 

Let op dat u uw investering op tijd meldt. Als uw investering voor EIA in aanmerking komt, ontvangt u een verklaring. Op deze verklaring staat het bedrag dat voor EIA in aanmerking komt. Het totale bedrag aan energie-investeringen dat per onderneming voor EIA in aanmerking kan komen, is minimaal € 2.500 en maximaal € 126 miljoen per kalenderjaar. U mag 45,5% van het investeringsbedrag waarvoor u een EIA-verklaring hebt ontvangen van de fiscale winst aftrekken.


1
Stap 1: U vraagt de EIA aan. 
+
-
2
Stap 2: U gaat akkoord met de offerte.
+
-
3
Stap 3: U doet een melding bij het RVO over de geaccordeerde offerte.
+
-
4
Stap 4: U geeft de energie-investeringsaftrek aan in uw aangifte.
+
-

Sunergetic: uw partner voor verduurzamen

 • Sinds 2013
 • Levert, monteert en beheert
 • Alleen A-kwaliteit
 • Van advies tot monitoring
 • Alles uit 1 hand 

Doe een aanvraag. Wij helpen u verder!

Contact

Berenkoog 35,
1822BH, Alkmaar

+31(0)85 222 00 26 ma - vrij 09.00 - 17.00

contact [at] sunergetic.nl 

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via onze updates.

Copyright © Sunergetic B.V. Alle rechten voorbehouden. Sunergetic is aangesloten bij Techniek Nederland. Op al onze werkzaamheden, leveringen en materialen zijn de algemene leveringsvoorwaarden installerende bedrijven (ALIB) van toepassing.