Deze kennissessie vond plaats op 5 oktober 2022 op de Floriade.
De huidige energieprijzen dwingen woningcorporaties om de energietransitie te versnellen.
Tijdens deze kennissessie leerde de aanwezigen van de ervaringen van verduurzaming experts en andere woningcorporaties. Lees de hele blog!
Het thema van de Floriade: ‘Growing Green Cities’ sloot perfect aan bij het thema van deze kennissessie want uiteindelijk willen we een duurzamere en groenere wereld voor iedereen.
Net als de exposanten op de Floriade toonde de sprekers van deze kennissessie hun groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen. De aanwezigen leerden hierdoor over duurzame toepassingen en de ervaringen hiermee van woningcorporaties.
De moderator van vandaag was duurzame marketeer Mark Hoff en hij kondigde met veel enthousiasme de eerste spreker van de dag aan;
Dhr. Kees den Dekker van Republiq trapte de kennissessie af. Tijdens deze sessie gaf Kees de deelnemers 10 praktische tips om goede verduurzaming plannen te maken én om ze succesvol naar de praktijk te brengen. Kees legde de vergelijking tussen zijn reis naar de Floriade en de reis naar 2050 CO2-neutraal. Er zijn meerdere routes mogelijk. Sommige routes voldoen echter beter aan onze wensen en doelen dan andere. Maar hoe vind je de route die het best bij je past?
Het antwoord op deze vraag vinden we in het verkeer met Google Maps. We nemen de snelste, kortste of tegenwoordig ook duurzaamste route.
Maar hoe doe je dat met het verduurzamen van vastgoed? Pien Duurzaamheid is dé routeplanner van Republiq voor het verduurzamen die al bij tientallen woningcorporaties succesvol is ingezet. (Ook navigeren met Pien? Op www.republiq.nl/pien kun je een gratis demo aanvragen).
De tweede spreker was Dhr. Dico van Verseveld, programma manager duurzaamheid bij woningcorporatie Woonwaarts. Dico deelde zijn ervaringen rond het project Spoorbuurt in Nijmegen (verduurzaming / renovatie van 501 woningen) maar ook over de actuele vraagstukken waar ze voor staan. Leuk detail bij deze presentatie is dat Republiq (de 1e spreker) een effectmeting van dit project heeft verricht, oftewel: hoeveel is het gas en elektraverbruik daadwerkelijk afgenomen? Zo leerde de deelnemers wat verduurzamen daadwerkelijk oplevert.
Mooi om te zien was dat het resultaat na de verduurzaming van de spoorbuurt 4% beter was dan de theoretische prognose van 20% aan het begin van het project. De gasbesparing door het isoleren van de schil van deze woningen reduceerde het gasverbruik met maar liefst 24%. Een super mooi resultaat.
De derde spreker was dhr. Kenneth Besamusca van Triple Solar . Kenneth vertelde over hoe woningcorporaties gas kunnen besparen met PVT-panelen én een hybride warmtepomp. Welke mogelijkheden zijn er en wat kunt u in 2023 verwachten? En waarom is TCO (Total Cost of Ownership) veel belangrijker dan een aanschafprijs van een systeem.
De 1-2-3 aanpak van Triple Solar komt erop neer dat er direct kan worden begonnen met het besparen van gas in een hybride opstelling van de PVT-warmtepomp naast de CV ketel. En dat er daar stapsgewijs kan worden doorgebouwd naar een all-electric eind resultaat, zonder dat de investering hierbij verloren gaat. Vanaf dag 1 dus all-electric ready zeg maar.
Toen was het tijd voor een welverdiend kopje koffie, en een heerlijke vers gebakken koek. Gastvrouw Wendy zorgde goed voor ons.
Na de pauze trapte Esme de Goede van Sunergetic B.V. af met een goed verhaal over de de praktijk: installatietechniek om de woonlasten te beheersen, hoe doe je dat? Hoe organiseer je een effectieve aanpak voor de uitrol van duurzame maatregelen?
En hoe zorg je hierbij dat de bewoner centraal staat. En hoe zorg je er voor dat er zo veel mogelijk bewoners goed worden geïnformeerd en uiteindelijk ook mee willen verduurzamen. Met als hoogte punt een live view op de realtime resultaten van de uitrol van zonnepanelen op 1800 woningen van woningcorporatie Heuvelrug Wonen.
En dat bracht ons tot de vijfde spreker van de kennissessie. Dat was Dhr. Peter Felix, manager vastgoed bij woningcorporatie Heuvelrug Wonen. Peter wist de zaal te boeien met zijn enthousiaste manier van presenteren in combinatie met een goed verhaal. Hij deelde zijn ervaringen met het verduurzamen van het vastgoed van de woningcorporatie op de Utrechtse Heuvelrug. Een groot deel van zijn team was ook aanwezig in de zaal.
Als uitsmijter van de dag sprak Cas van der Zanden van "Witte Haai" over het project Rebel House ook wel SPACER genoemd. Hij sprak over circulair en modulair wonen, architectuur en de uitdagingen van de startersmarkt.
Zijn verhaal was niet alleen inspirerend maar ook tastbaar doordat na zijn presentatie de lunch werd geserveerd naast de unieke Rebelhouse / Spacer op de kavel van EuroParcs op de Floriade Expo 2022. Meer informatie over de SPACER vind u hier www.spacer.earth.
Na afloop konden de aanwezigen nog genieten van de Floriade die 1 week later voor de laatste keer zijn deuren sloot.
We kijken terug op een super geslaagde kennissessie, en bedanken hierbij nogmaals alle sprekers, de aanwezigen en EuroParcs voor de gastvrijheid.
Kijk voor meer informatie op onze website https://sunergetic.nl/woningcorporaties
Dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet.
Team Sunergetic.
Einde BLOG
Tot snel op ons volgende event!