SAMENVATTING: 

Kennissessie Zonnepanelen op beschermd stadsgezicht een groot succes

Deze vond plaats op 17 mei 2023 in het Teylers museum te Haarlem

In 2050 moeten alle Nederlandse gemeenten klimaatneutraal zijn, zo is besloten in de Europese Klimaatwet. Tijdens deze kennissessie leerden de aanwezigen van verschillende sprekers welke afwegingen er zijn gemaakt om zonnepanelen (PV+PVT) met vergunning binnen het beschermd stadsgezicht aan te brengen en welke factoren er van invloed zijn op de beleidsvorming en de naleving ervan. 

 

Bekijk hier de korte video samenvatting van deze kennissessie


Wat betekent duurzaamheid voor jou?
Moderator: Mark Hoff - Sunergetic

De moderator van vandaag was de duurzame B2B marketeer Mark Hoff (Sunergetic) en na een warm welkom en korte introductie begon Mark met de vraag aan het publiek: “Wat betekent duurzaamheid voor jou?” 

Verduurzamen begint immers bij jezelf. 

“Food for thought”, waarmee iedereen op scherp werd gezet en de vraag voor zichzelf mocht invullen. De kennissessie was begonnen!

Onderzoek POINTER - Bescherm stadsgezicht 
Esme de Goede - Sunergetic

Mark kondigde daarna met veel enthousiasme de eerste spreker van de dag aan; Esme de Goede, COO van Sunergetic presenteerde een onderzoek van het programma Pointer van de KRO/NCRV. Het spraakmakende programma POINTER van de KRO-NCRV brengt oneerlijke zaken aan het licht op basis van onderzoek journalistiek. 

 Vorig jaar onderzocht Pointer het beleid van gemeenten en zonnepanelen op beschermd stadsgezicht. Op dit moment zijn er in Nederland 472 van deze beschermde gebieden. Verdeeld onder 186 verschillende gemeenten. Pointer interviewde 102 gemeenten waarbij 10 gemeenten aangaven dat zij in 2022 hun beleid omtrent beschermd stadsgezicht al hadden versoepeld en nog 21 gemeenten gaven aan dat zij dit van plan waren.

Verduurzamen en beleid 
Floor Roduner - Wethouder Haarlem

De volgende spreker was niemand minder dan Dhr Floor Roduner, Wethouder Financiën, Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Monumenten. Hij sprak over hoe je het beleid kan aanpassen zodat het stadsgezicht op een verantwoorde manier verduurzaamd kan worden. Daarnaast gaf hij aan dat de Gemeente Haarlem veel ruimte voor zonnepanelen uit het zicht en bij nieuwbouw geeft. Ook is er een verruiming in het beleid voor zonnepanelen in het zicht bij beschermd stadsgezicht sinds februari 2022. Dit onderbouwde de wethouder met foto voorbeelden uit de verschillende Haarlemse wijken.

Kijken naar de toekomst, niet het verleden Peter Felix - Heuvelrug Wonen

Peter deelt zijn ervaring rond de verduurzaming en renovatie van een gemeentelijk monument van de woningbouwvereniging Maarn. Hij vroeg het publiek: Mag monument energie verslinden? Mag monument materiaal verslinden? Als voorbeeld toonde hij het monumentale tuindorp in Maarn, dat dankzij de oorspronkelijke bouwwijze soms om bijzondere oplossingen vroeg. Zijn motto was duidelijk, kijk naar de toekomst bij het behoud van monumenten, niet naar het verleden (maar verlies het ook niet uit het oog).

Eindelijk pauze, koffie, thee en koek! 


Toen was het tijd voor een vers kopje koffie, thee of andere versnaperingen van de catering die perfect was. Het unieke trappenhuis met prachtige lichtkoepel was de perfect locatie voor 30 minuten ontspanning en netwerken.

Zonnepanelen op beschermd stadgezicht in de praktijk
Jeroen van der Molen - Sunergetic

Na de koffie gaf Mark het woord aan Jeroen van der Molen, CEO en oprichter van Sunergetic. De kern van Jeroen zijn presentatie gaf antwoord op de vraag; “Hoe organiseer je (als gemeente) een effectieve aanpak voor de uitrol van zonnepanelen & PVT-panelen op beschermd stadsgezicht?”. De conclusie was simpel, met een duidelijk beleid en een pragmatische aanpak. Het is daarbij onvermijdelijk om panelen te plaatsen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg binnen het beschermd stadsgezicht. 

Jeroen gaf als voorbeeld het project op de Zaanenlaan in Haarlem, waarbij uniformiteit in het legplan cruciaal was bij het vergunningstraject. Sunergetic ontzorgde hierbij de Gemeente Haarlem, door de volledige bewonerscommunicatie en vergunning traject te verzorgen. 

Helaas blijkt in de praktijk dat de afdeling vergunningen kampt met een onderbezetting en worden er helaas te weinig vergunningen verleend (voorbeeld Heussensstraat, Haarlem). 

Innovaties van zonnepanelen 
Lenneke Sloof-Hoek - TNO

Lenneke Sloof-Hoek van het TNO sprak en toonde de innovaties op het gebied van zonnepanelen. Er zijn vele moderne versies van zonnepanelen, denk hierbij aan transparante, gekleurde of geprinte zonnepanelen, volledige “in het dak” en BIPV (Building- Integrated PhotoVoltaics) om er zo voor te zorgen dat ze zo goed mogelijk in het stadgezicht opgaan. 

De innovaties staan niet stil, en het wordt steeds beter mogelijk om bijna onzichtbaar te verduurzamen met behoud van de “oude sfeer”.

Verduurzamen van historische gebouwen - Peter Rutten - PR Architectenburo

De laatste spreker van deze kennissessie is niemand minder dan Dhr. Peter Rutten van PR Architectenburo. Peter sprak over het belang van de eigenaar versus de verduurzaming van het gebouwde erfgoed. Hij presenteerde een nieuw ontwikkeld model op basis van het gedachtengoed van Steward Brand. Wat kunnen we ervan leren als we, zoals Brand, vanuit het gebruikers- of bewonersperspectief naar gebouwen en hun aanpassingsvermogen kijken? Conclusie was dat dit een balans is tussen Betaalbaar, Duurzaam en Betrouwbaar, want erfgoed verandert mee.

Tot slot was er nog genoeg interactie tussen de sprekers en het publiek en in de afronding concludeerde Mark nog dat als de wil er is, er ook een weg is naar verduurzaming. Bij de ene persoon begint dat met het installeren van zonnepanelen, veranderde gebruikspatronen, of het besparen van energie en gas of compleet gasloos maken van hun woning. Beschermd stadsgezicht vraagt om een flexibel beleid, dat ruimte moet maken voor verduurzaming. Als laatste bedankte hij alle sprekers voor het delen van hun kennis!

Dank voor uw aandacht en tot de volgende kennissessie! 


Teylers Museum 

Na afloop van de kennissessie konden de aanwezigen nog even nagenieten in het mooie Teylers Museum. Hier was onder andere de tentoonstelling Surreal Science te bekijken. 

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt door Sunergetic in samenwerking met de gemeente Haarlem en TNO