Subsidies & fiscale voordelen
de subsidies en fiscale regelingen op een rij
Er zijn verschillende zakelijke subsidies & fiscale regelingen voor zonnepanelen beschikbaar die u als ondernemer helpen uw investering te realiseren. Echter, jaarlijks veranderende regelingen en voorwaarden maken het lastig om het overzicht te bewaren. Daarom brengen wij op deze pagina alle beschikbare en belangrijkste subsidies voor zakelijke zonnepanelen in kaart voor het jaar 2024. Zo ook de veranderingen.
Het verschil tussen klein- en grootverbruikers
Het is belangrijk om te weten dat u als ondernemer niet zomaar recht heeft op alle subsidies en regelingen voor zakelijke zonnepanelen. Om vast te stellen welke subsidies en fiscale voordelen voor u beschikbaar zijn, wordt er onderscheid gemaakt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Kleinverbruikers maken gebruik van een aansluiting tot 3×80 Ampère, terwijl grootverbruikers beschikken over een aansluiting groter dan 3×80 Ampère.
Kleinverbruiker:
- Kleinzakelijke electricteitsaansluiting tot en met 3×80 ampère (tot ~100.000 kWh)
- Eén rekening van de energieleverancier (net zoals thuis)
Grootverbruiker:
- Grootzakelijke electricteitsaansluiting groter dan 3×80 ampère (vanaf ~100.000 kWh)
- Twee rekeningen: de netbeheerder en uw energieleverancier
Subsidie advies op maat?
Bij ons ontvangt u subsidieadvies op maat, zodat u optimaal profiteert van alle mogelijke financiële voordelen. Onze experts kennen de weg binnen de huidige regelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++). We begeleiden u bij het aanvragen en benutten van deze regelingen om de terugverdientijd van uw investering te verkorten en uw kosten te verlagen.
Subsidie grootzakelijke aansluiting
Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dit houdt in dat u subsidie ontvangt over een bepaalde periode waarin het project meer kost dan dat het financieel oplevert. De SDE++ subsidie voor zonnepanelen compenseert het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs van een kWh gedurende een periode van 12-15 jaar. Het subsidiebedrag (in € per kWh) is afhankelijk van de grootte van de zonnestroominstallatie (opgewekte kWh), kostprijs, energieprijs, aanvraagbedrag, etc.
Hoe kan Sunergetic u hierin ondersteunen?
Wij geven advies, leveren de vereiste stukken aan en bepalen een goede aanvraagstrategie voor een hogere subsidiebedrag. Dit maximaliseert de kans van toekenning voor uw SDE++ subsidie. In 2024 is dit nog relevanter vanwege de hedendaagse uitdagingen, zoals netcongestie.
Subsidie kleinzakelijke aansluiting
De EIA en de KIA
Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u in 2024 tot 40% van uw investeringskosten in zakelijke zonnepanelen aftrekken van uw fiscale winst, mits uw bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoet. Vaak wordt de EIA gecombineerd met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), een regeling waarmee u tot 28% van de investering kunt aftrekken. Deze fiscale voordelen helpen de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten en zijn vooral aantrekkelijk bij grotere investeringen.
Zijn er nog meer subsidies beschikbaar?
Sinds 2024 zijn de MIA- en Vamil-regelingen, die eerder vaak werden gecombineerd, niet meer beschikbaar voor zakelijke zonnestroomsystemen. Ook de ISDE-subsidie is komen te vervallen. De salderingsregeling is echter nog van kracht, al is het nog onduidelijk wanneer deze zal worden afgebouwd. Dit waren alle landelijke subsidies van de afgelopen jaren. Daarnaast kan er in sommige provincies of gemeenten aanvullende subsidie beschikbaar zijn; wij helpen u graag om dit voor uw regio na te gaan. Wilt u een compleet overzicht van de huidige subsidies en financiële voordelen? Lees ons e-book voor meer informatie.
A-kwaliteit producten
De beste zonnesysteem
oplossing voor uw bewoners
Wij sturen de energietransitie met duurzame, betrouwbare en betaalbare energiesystemen. Vind uw zonnesysteem oplossing >
Projecten zonnepanelen
Opleveringen voor bedrijven waar we trots op zijn
Veelgestelde vragen over zonne-energie voor gemeenten
Heeft u nog vragen bekijk dan onderstaande veel voorkomende vragen. Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Mocht de vraag er niet tussen staan of iets nog niet duidelijk zijn, neem dan contact op met een van onze adviseurs.