KENNISSESSIE #3

Nét even slimmer

Dinsdag 15 oktober | 9.00 - 14.00 uur | Mediamuseum Hilversum

Meld u aan voor de kennissessie

Dé kennissessie voor woningcorporaties en gemeenten

Tijdens de kennissessie verkennen we hoe we net even slimmer kunnen verduurzamen. Waar staan we nu in de energietransitie? Wat kunnen we slimmer doen? Zowel financieel, beleidsmatig als praktisch.

Wij zijn ervan overtuigd dat er geen zwart-wit bestaat binnen de energietransitie. Er bestaat alleen verschil tussen afwachten en bewegen. Wij kiezen voor beweging richting een energie-neutrale wereld. 

Programma

09.00 - 09.30 | Droomland
Remco de Boer - auteur en podcastmaker

Als maker van de podcast Studio Energie en als schrijver van het boek 'Droomland' zet Remco de Boer de energietransitie in perspectief. Wat hebben we al gedaan en wat staat ons nog te doen? Een boeiend kader om de dag mee te starten.

09.30 - 10.00 | Wie gaat dat betalen?
Mick Duin - Financieel directeur Sunergetic

Een unieke propositie, ontwikkeld in samenwerking met de Triodos bank. Dankzij de financiering worden woningcorporaties in staat gesteld om de huidige woningvoorraad versneld te verduurzamen.

10.00 - 10.30 | Thuisbatterij en warmtepomp vs. salderen en netcongestie
Bolke van den Berg - Manager kwaliteit Sunergetic

De thuisbatterij geeft een gevoel van onafhankelijkheid, net als de warmtepomp. Maar klopt dat gevoel wel? En is het het juiste middel om de energietransitie te versnellen? Bolke vertelt wat er praktisch mogelijk is en wat onze best practice is. 

10.30 - 11.00 | Koffiepauze

11.00 - 11.30 | Je weet niet, wat je niet weet
Marco Smit - Manager operations

Hoe kun je sturen zonder inzicht? Wat er ooit beloofd is, klopt dat? Door nu de online monitoring op orde te brengen, kun je het beleid maken voor de toekomst. 

11.30 - 12.00 | Wat houdt ons tegen? 
Daphné Dupont-Nivet - onderzoeksjournalist  

Door welke zaken laten wij ons beperken binnen de energietransitie? En wat kunnen wij doen aan deze visies?Daphné geeft vanuit haar vak als onderzoeksjournalist inzichten in het versnellen van de verduurzaming van onze leefomgeving.

12.00 - 12.30 | Duurzame chaletbouw; innovatieve oplossing voor de behoefte aan tijdelijke huisvesting
Martin de Graaf - Jatin Chaletbouw

Naast de verduurzaming van bestaande bouw is er een groeiende behoefte aan tijdelijke, flexibele en duurzame huisvesting, die snel te realiseren is. Martin biedt antwoorden op vraagstukken die zowel het woningtekort als de uitdagingen binnen de energietransitie aanpakken. Dit is vooral relevant voor woningcorporaties en gemeenten die op zoek zijn naar innovatieve manieren om in te spelen op de toenemende vraag naar woonruimte en duurzame woonoplossingen.

12.30 - 14.00 Lunch 

Om 12.30 uur staat er een heerlijke lunch voor ons klaar. Dit is ook het moment om te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Maak kennis met onze sprekers

Remco de Boer, Energie-expert

Onderzoeker ir. Remco de Boer schrijft en spreekt over energie en klimaat. Hij is maker van de podcast Studio Energie, een wekelijks interview-programma met de hoofdrolspelers in het Nederlandse en Europese energie- en klimaatdebat. In juni verscheen zijn nieuwe boek, Droomland – het Nederlandse energie- en klimaatbeleid en wat ervan terechtkwam.

Daphné Dupont-Nivet, Onderzoeksjournalist

Daphné Dupont-Nivet (1989) is onderzoeksjournalist met een focus op klimaat, ecologie, duurzaamheid en de energietransitie. Ze is verbonden aan Platform Investico, schrijft voor binnen- en buitenlandse media en publiceerde het boek De Hechtenisclub (2022) bij uitgeverij Querido Fosfor. Sinds 2023 is ze mede-presentator van het tv-programma Wat Houdt Ons Tegen? van Omroep HUMAN.

Mick Duin, Financieel directeur

Mick heeft zijn uitgebreide kennis van de energietransitie ingezet om de specifieke uitdagingen binnen de woningcorporatiesector te identificeren. Samen met Triodos Bank en juridische experts heeft Mick het innovatieve ‘Gefinancierd verduurzamen’ ontwikkeld. Deze oplossing biedt woningcorporaties de mogelijkheid om economisch eigenaar te worden van verduurzamingssystemen en verzekert een maximaal rendement voor de bewoners, met een minimaal risico voor alle betrokken partijen.

Marco Smit - Manager operations

Als scope 12-inspecteur met jarenlange ervaring in monitoring, accu's en dynamisch stroombeheer is Marco gespecialiseerd in het samenspel tussen technologie en de energietransitie. Zijn diepgaande kennis stelt hem in staat om vooruitstrevende mogelijkheden te verkennen. Hij gelooft dat toekomstgericht beleid begint met een stevige basis van online monitoring. Door deze systemen nu goed in te richten, kan de sturing de zekerheid creëren die nodig is om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

Bolke van den Berg - Manager kwaliteit Sunergetic

Bolke’s uitgebreide ervaring en kennis hebben hem een leidende rol gegeven bij de Solarhero Academy, het interne trainingsinstituut van Sunergetic. De Solarhero Academy, opgericht in 2023, is inmiddels InstallQ-geaccrediteerd als examencentrum. Gezien de snelle ontwikkelingen binnen de energietransitie is het van cruciaal belang dat monteurs continu op de hoogte blijven van de nieuwste toepassingen en beschikken over actuele kennis. Kritisch blijven is hierbij essentieel; de vraag blijft bijvoorbeeld of de warmtepomp en accuopslag de juiste middelen zijn om de energietransitie te versnellen en wat de praktijk ons laat zien. Bolke is door zijn ervaring goed gepositioneerd om antwoorden te geven op deze belangrijke vragen.

Martin de Graaf - directeur Jatin Bouw

Martin’s expertise in het ontwikkelen van toekomstbestendige chaletoplossingen maakt hem een waardevolle aanvulling op deze kennissessie. Naast de verduurzaming van bestaande bouw is er immers een groeiende behoefte aan tijdelijke, flexibele en duurzame huisvesting, die snel te realiseren is. Martin biedt antwoorden op vraagstukken die zowel het woningtekort als de uitdagingen binnen de energietransitie aanpakken. 

Dit is vooral relevant voor woningcorporaties en gemeenten die op zoek zijn naar innovatieve manieren om in te spelen op de toenemende vraag naar woonruimte en duurzame woonoplossingen.’

Mark Hoff - Moderator

Tot slot introduceren we Mark Hoff. Met meer dan 14 jaar ervaring helpt hij bedrijven duurzaamheid te integreren in hun marketingstrategieën en bedrijfsvoering. 

Mark ontwikkelt duurzame groeistrategieën die niet alleen de economische prestaties verbeteren, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Hij adviseert bedrijven over het verankeren van duurzaamheid in hun merk en campagnes, waardoor ze zich onderscheiden in een competitieve markt. 

Met zijn focus op creatieve probleemoplossing en strategische doelstellingen is Mark uitstekend gepositioneerd om deze sessie te leiden.

Video uitnodiging

In deze video nodigt Jeroen van der Molen, onze directeur, u uit voor onze kennissessie "Nét even slimmer", waar we samen met experts uit de markt de meest urgente vraagstukken rondom verduurzaming bespreken.

Kom naar de kennissessie 15 oktober 2024

Tijdens deze kennissessie leert u alles over actuele onderwerpen waar u als woningcorporatie of gemeente mee te maken heeft als het om verduurzamen gaat. Leer van de experts die hun kennis delen. 

Samen de duurzame doelen, daar doen we het voor.

Bekijk onze vorige kennissessies:
2023 - Teylers museum in Haarlem

In 2050 moeten alle Nederlandse gemeenten klimaatneutraal zijn, zo is besloten in de Europese Klimaatwet. Tijdens deze kennissessie leerden de aanwezigen van verschillende sprekers welke afwegingen er zijn gemaakt om zonnepanelen (PV+PVT) met vergunning binnen het beschermd stadsgezicht aan te brengen en welke factoren er van invloed zijn op de beleidsvorming en de naleving ervan. 

2022 - De Floriade in Almere

Het thema van de Floriade: ‘Growing Green Cities’ sloot perfect aan bij het thema van deze kennissessie want uiteindelijk willen we een duurzamere en groenere wereld voor iedereen. Net als de exposanten op de Floriade toonde de sprekers van deze kennissessie hun groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen. De aanwezigen leerden hierdoor over duurzame toepassingen en de ervaringen hiermee van woningcorporaties.

Locatie en bereikbaarheid

Opties voor route bekijken