Gasloos wonen met PVT-panelen in Haarlem

Een succesvol initiatief in de wijk Schoolenaer, Haarlem. In 2020 maakte Sunergetic samen met de Huizenaanpak diverse woningen aardgasvrij met Triple Solar PVT-zonnepanelen. 

“Bewoners uit de wijk Schoolenaer in Haarlem ontvingen in 2019 een brief met een collectief aanbod om 100% aardgasvrij te wonen. Alle bewoners werden uitgenodigd om zich online in te schrijven voor een informatie-avond in de buurt. Er was zeer veel interesse. De eerste 4 woning zijn nu gasloos verwarmd ” 

Jeroen van der Molen, Sunergetic

PVT-panelen als bron voor de warmtepomp

Op de projectwebsite voor de wijkbewoners werd een collectief aanbod met pakketten gepresenteerd en toegelicht. Sunergetic had vooraf diverse woningen geschouwd en de pakketten samengesteld om de transitie naar écht aardgasvrij wonen te faciliteren. 

 De pakketten waren modulair inzetbaar en afgestemd op de energieprestaties van de woningen in de wijk. Elk pakket bevatte Triple Solar PVT-zonnepanelen (warmtepomp-panelen) in combinatie met een NIBE water-water warmtepomp. Waar gewenst konden mensen ook een pakket met een elektrische inductiekookplaat en pv-zonnepanelen plaatsen. Zowel de warmtepomp en de boiler zijn elektrisch. De bewoners ondervonden daardoor minimale hinder van de transitie naar een gasloze woning.   

Een aantrekkelijk aanbod met een gegarandeerde kostenreductie!

Dit project werd centraal gemanged en aangestuurd door onze projectmanager. Voordat de collectieve actie plaatsvond in de wijk Schoolenaer werden in samenspraak met de gemeente Haarlem een aantal voorbeeldwoningen bezocht en geïndexeerd. Aan de hand van deze informatie kwamen wij tot maatwerk voor de diverse woningtypes te Schoolenaer. 

Sunergetic selecteerde vervolgens de meest geschikte technieken en definieerde de pakketten om gasloos te kunnen wonen. Samen met de Huizenaanpak werd een aanbod op maat gecommuniceerd. Hierin werd de energiebesparing en de kostenreductie op adresniveau berekend. Vervolgens organiseerde Sunergetic twee informatieavonden in de wijk, die druk bezocht werden door de bewoners. 

Sunergetic werd geselecteerd om de Triple Solar PVT-panelen, de Nibe warmtepomp en de pv-zonnepanelen te installeren. Voor het aansluiten van de warmtepomp werd samengewerkt met de lokale energie-service.   

  • 33 zonnepanelen - Q-Cells type Q.PEAK DUO BLK G8 
  • 26 PVT-panelen - Triple Solar
  • Elk paneel is 340 Wp
  • 4 Nibe 6kW water/water warmtepompen
  • 17.051 kWh
  • APS QS1 micro-omvormers

Digitaal woningdossier per woning online

Via een digitaal woningdossier konden de bewoners de offerte, hun pakket(ten) en de verzamelde informatie over hun woning gemakkelijk online bekijken. De online offerte gaf woning specifiek de pakketten, de kosten alsook de kostenreductie en de terugverdientijd weer. 

Ook ontvingen de bewoners updates over het proces, de vervolgstappen en de voortgang. De Huizenaanpak selecteerde voor de plaatsing van elk onderdeel in de pakketten steeds de beste lokale marktpartijen.  

Prestatie-monitoring en service PVT-panelen

Alle systemen zijn voorzien van kWh-monitoring i.c.m. slimme-meter koppeling én warmtepomp-monitoring. SolarResult, het monitoring platform voor meting en weergave van energie-prestaties van Sunergetic is ingezet. 

Actieve monitoring van alle systemen via één platform zorgt dat problemen snel kunnen worden gedetecteerd en geanalyseerd en waar nodig worden opgelost. 

Gasloos wonen met PVT-panelen als bron voor de warmtepomp in wijk scholenaer, Haarlem
Ik wil deze case study ontvangen