Woonopmaat dichter bij doel verduurzaming 

Zonnepanelen voor vier wooncomplexen

Op woensdag 13 maart zijn de zonnestroominstallaties van vier hoogbouw wooncomplexen van Woonopmaat succesvol opgeleverd. Deze installaties zijn onderdeel van een grotere opdracht vanuit Woonopmaat aan Sunergetic na een aanbestedingsprocedure. In de opdracht zijn onder andere 20 appartementencomplexen geselecteerd voor zonnepanelen.

[Alkmaar, 28 maart 2024]

Woonopmaat is bezig met de verduurzaming van haar woningen. Zij wil dat bewoners kunnen profiteren van zonne-energie en daarmee van lagere woonlasten. Om dit doel te bereiken werkt Woonopmaat samen met Sunergetic. Sunergetic is al meer dan 10 jaar diensterverlener op het gebied van zonne-energie en sinds 2023 de leverancier van zonnepanelen en installaties bij Woonopmaat.


Een totaal van 304 zonnepanelen met een verwachte opbrengst van 95.376kWh

In januari 2024 is het project van start gegaan bij de appartementen-complexen aan de Jan Ligthartstraat in Heemskerk. Allereerst is op basis van het legplan een ballastplan ontwikkeld. Dit is van belang vanwege de windzones op hoge appartementencomplexen. Dit plan is opgesteld door het bedrijf Van der Valk Solar Systems, tevens leverancier van het montagemateriaal. Vervolgens zijn de werkzaamheden van start gegaan. De wooncomplexen zijn voorzien van in totaal 304 Q.PEAK DUO M-G11S+ zonnepanelen met een vermogen van 415 wattpiek per paneel. Met een gezamenlijk vermogen van 126.160 wattpiek wordt er een totale opbrengst verwacht van 95.376kWh per jaar.


Vanwege de Wet Natuurbescherming in de regio is er eerst een ecologisch onderzoek uitgevoerd door Endemica voordat de werkzaamheden konden starten. Endemica voorziet de projecten van ecologische werkprotocollen zodat het leven en de omgeving van beschermde dieren niet wordt verstoord.
Nadat Endemica groen licht had gegeven konden de werkzaamheden starten. De zonnepanelen zijn geplaatst in een oost-west opstelling in combinatie met zes Growatt 15KTL3-X omvormers en twee Growatt 12KTL3-X omvormers. Tijdens de installatie is er succesvol samengewerkt met het bedrijf Schoot Installatietechniek. Het vervangen van de meterkast en de aansluiting op de meterkast is zeer vakkundig door hen gedaan. Doordat de installatie vlot is uitgevoerd hebben de bewoners minimaal last gehad van de werkzaamheden.

“De eerste oplevering is een feit. We zijn blij dat we goede stappen zetten richting de verduurzaming van ons bezit en dat we onze huurders kunnen helpen met het verlagen van de woonlasten. ‘We kijken uit naar nog meer succesvolle installaties van zonnepanelen in samenwerking met Sunergetic.’, aldus Madelon Doesburg, projectregisseur Woonopmaat.


Over Woonopmaat

Stichting Woonopmaat heeft circa 8.800 sociale huurwoningen in Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee. Met ruim 70 medewerkers zet zij zich dagelijks in om bewoners een warm thuis te bieden. Woonopmaat is al sinds haar ontstaan actief in de Noordelijke IJmond. De organisatie is ontstaan uit de fusie tussen Woonfederatie Heemskerk en Kennemer Wooncombinatie. Deze vonden hun oorsprong meestal in de jaren vijftig, de periode waarin de sociale woningbouw in Heemskerk en Beverwijk een vlucht nam, als gevolg van de groei van de Hoogovens (het tegenwoordige Tata Steel).