Werking zakelijke zonnepanelen

Zonnepanelen op uw bedrijfspand wekken voordelige stroom op.

Zakelijk gebruik van zonnepanelen wordt steeds populairder. Het is geen verrassing dat veel bedrijven er voor kiezen om zonnepanelen te installeren om hun energieverbruik te verminderen en hun CO2-uitstoot te verminderen. Om het maximale rendement uit uw investering te halen is begrijpen hoe zonnepanelen werken belangrijk.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die op hun beurt weer bestaan uit lagen halfgeleidend materiaal. De zonnecellen worden in serie in een zonnepaneel samengevoegd. Als zonlicht op een zonnepaneel paneel valt, worden de fotonen in de zonnecellen geabsorbeerd en electronen uitgestoten, wat resulteert in de productie van DC-elektriciteit. Een paneel is omrand met aluminium en bedekt met een geharde glazen beschermplaat, die de cellen beschermt tegen de elementen.

Werking zonnepanelen

  1. Zonlicht bereikt het zonnepaneel: Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, gemaakt van halfgeleidend materiaal zoals silicium. Wanneer zonlicht op het paneel valt, worden fotonen geabsorbeerd door de zonnecellen en ontstaat er een elektrische stroom.
  2. De stroom wordt omgezet in bruikbare elektriciteit: De elektriciteit die gegenereerd wordt door de zonnepanelen is gelijkstroom. Dit moet worden omgezet in wisselstroom voordat het gebruikt kan worden in huishoudens. Dit gebeurt via een omvormer, die meestal in de buurt van het zonnepaneel wordt geïnstalleerd. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom die overeenkomt met het elektriciteitsnet.
  3. De elektriciteit wordt geleverd aan uw eigen bedrijf, het elektriciteitsnet of opgeslagen in batterijen: De opgewekte elektriciteit kan op drie manieren worden gebruikt: het kan direct worden geleverd aan het eigen bedrijf of het elektriciteitsnet, waarbij de eigenaar van de zonnepanelen een vergoeding ontvangt voor de geleverde energie. Of het kan worden opgeslagen in batterijen voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s avonds wanneer de zon niet meer schijnt. *disclaimer* Een batterij voor bedrijven is op dit moment niet rendabel.
  4. De elektriciteit wordt verdeeld naar de huishoudens: Als de opgewekte elektriciteit niet zelf wordt verbruikt of wordt opgeslagen in batterijen, wordt deze direct geleverd aan het elektriciteitsnet. De elektriciteit wordt vervolgens verdeeld naar huishoudens en bedrijven via het elektriciteitsnet.
  5. Het energieverbruik wordt gemeten: Het energieverbruik van bedrijven wordt gemeten door de meterkast. Als een bedrijf meer energie gebruikt dan er wordt opgewekt door de zonnepanelen, wordt het verschil aangevuld door energie van het elektriciteitsnet.
  6. Het proces gaat door zolang er zonlicht is: Zonnepanelen kunnen alleen elektriciteit produceren als er zonlicht is. Het energieopwekkingsproces stopt dus ’s nachts en op bewolkte dagen. Maar zelfs op bewolkte dagen kunnen zonnepanelen nog steeds elektriciteit opwekken, zij het in mindere mate.