Zonnepanelen platdak bedrijfspand

De installering van zonnepanelen op platte bedrijfsdaken.

Als het gaat om het installeren van zonnepanelen, is een plat bedrijfsdak een uitstekende locatie voor een efficiënte energieopwekking. Maar hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd op een plat dak? Op deze pagina leggen we uit hoe de montage van een zonnepanelen-systeem op een plat dak werkt.

Installatieproces plat dak

  1. Dakanalyse en ontwerp: Voordat wij beginnen met de installatie van zonnepanelen op een plat dak meten wij uw bedrijfsdak nauwkeurig in. Hiervoor beschikt onze ontwerpstudio over geavanceerde applicaties. Daarna volgt een maatwerk ontwerp voor uw bedrijfsdak. Hierna weet u precies hoeveel ruimte voor zonnepanelen er is op uw bedrijfsdak. Bij het ontwerp houden wij voldoende marges aan bij de weerskanten van het dak. Zo houden we voldoende ruimte over bij elke dakrand. Dit is belangrijk voor veilig werken en vanwege de windwerking.
  2. Lichtraten op het dak: Als er genoeg ruimte is, leggen wij de zonnepanelen mooi ruim om de lichtstraten heen. Dit is ook een belangrijk punt waar naar gekeken wordt vanuit de Scope 12 keuring. De Scope 12 keuring wordt mogelijk verplicht gesteld door uw verzekeraar.
  3. Ballast en draagkracht berekenen: De dakconstructie en de belastbaarheid van het dak analyseren. Het is belangrijk om te weten hoeveel gewicht het dak kan dragen voordat u begint met de installatie van zonnepanelen. Daarom moet u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en hoeveel ballast u moet toevoegen.
  4. Obstakels/apparatuur op het dak: Airco units komen onder andere veel voor op de daken die wij intekenen. We houden hier rekening mee door te zorgen dat er een looproute blijft bestaan mocht er onderhoud nodig zijn.
  5. Schaduw: We letten goed op schaduwvorming. Deze kan veroorzaakt worden door obstakels, bomen en andere gebouwen in de omgeving. We leggen de zonnepanelen zoveel mogelijk buiten deze schaduw. Door een optimaal stringplan houden wij ook rekening met de mogelijke schaduw die op de zonnepanelen kan vallen.
  6. Oost-west oriëntatie: We leggen de zonnepanelen bij voorkeur oost-west georiënteerd neer. Dit zorgt voor een betere opbrengst verdeling over de gehele dag. Dit is gunstig voor alle bedrijven die van zonsopkomst tot zonsondergang open zijn. U kunt vaak meer zonnepanelen kwijt en het is ook voordeliger qua montage materiaal.
  7. Bevestigingssysteem: Om zonnepanelen op een plat dak te installeren, heeft u een geschikt bevestigingssysteem nodig. Er zijn verschillende soorten bevestigingssystemen beschikbaar en de meest gebruikte zijn ballastsystemen. Een ballastsysteem werkt door middel van gewicht in de vorm van stoeptegels. Hoeveel ballast er nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals het ontwerp en de omgeving waarin het dak zich bevindt. Ook het toepassen van windplaten rondom speelt een rol.
  8. Installatie van de zonnepanelen: Nadat het bevestigingssysteem en de ballast zijn geplaatst worden de kabels en het DC-deel van de zonnepanelen geïnstalleerd. Daarna volgt de installatie van de zonnepanelen. Wij plaatsen de zonnepanelen op de beugels onder een hoek. Wij sluiten deze veilig aan op de bekabeling. Elk systeem wordt geaard.
    Plaatsen omvormer en aansluiten op het elektriciteitsnet: Tijdens de installatie worden omvormers geplaatst. Daarna sluiten wij uw zonnepanelen en omvormer veilig aan op de schakel- en verdeelinrichting van uw bedrijf. Dit gebeurt via een omvormer, die de opgewekte gelijkstroom (DC) omzet in bruikbare wisselstroom (AC) en naar uw verdeelkast stuurt. Zo kan uw bedrijf de stroom direct verbruiken en kan de extra opgewekte energie worden teruggeleverd aan het net.
  9. Monitoring en onderhoud: Zodra de zonnepanelen werkend zijn aangesloten, is het belangrijk om de opbrengst en de prestaties te monitoren. Waar nodig moeten storingen tijdig worden verholpen om zo min mogelijk downtime te hebben. Alleen wij en gecertificeerde bedrijven mogen het onderhoud uitvoeren om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal blijven functioneren.
  10. Interesse in zonnepanelen voor uw bedrijfsdak?

    Honderden vierkante kilometers bedrijfsdaken staan ongebruikt klaar om te schitteren in duurzaamheid. Is uw platte bedrijfdak hier onderdeel van?

    We komen graag langs om te bepalen uit welke materialen uw dak en uw dakbedekking bestaan. Wij kijken daarna vrijblijvend welk montagemateriaal we het beste kunnen gebruiken. De plek voor de omvormers en een mogelijke PV-shelter locatie op het dak brengen wij ook in kaart. Dit tekenen wij allemaal netjes in op het legplan tijdens de ontwerpfase.