Energielabel C voor bedrijfspanden, kantoren en zonnepanelen
Per 1 januari 2023 dienen alle kantoren in Nederland minstens een energielabel C te hebben. Wat betekent dit voor uw investering in zonnepanelen?
Energielabels bestaan sinds 2008. Sinds 1 januari 2021 is de NTA 8800 als nieuwe methodiek ingevoerd om het energielabel van een bedrijfsgebouw te bepalen op basis van een energie-index.
Deze methodiek stelt vast hoeveel (fossiele) energie per m2 vloer benodigd is voor de primaire functies van het gebouw. Dit wordt overal eenduidig weergegeven als het verbruik in kWh/m2.
Het resultaat blijft een label voorzien van een letter en kleur. Hierbij is een score A zeer goed, en een score G zeer slecht.
U kunt hier via de NEN gratis de laatste versie van de NTA 8800 downloaden:
Wat is het energielabel C
Het energielabel is een document, dat inzicht geeft in het energieverbruik van een gebouw pand. Het energielabel is reeds verplicht bij mutatie van een gebruiker, het moet worden verstrekt aan de koper of de huurder.
Zo weet de nieuwe gebruiker van het gebouw van tevoren wat het (primaire) energieverbruik kan zijn. Het werkelijke energieverbruik is afhankelijk van de wijze waarop een bedrijfspand wordt gebruikt.
Verplicht energielabel C kantoorpand per 1 januari 2023
Per 1 januari 2023 dienen alle kantoren en bedrijfspanden waarbij het kantoor de hoofdactiviteit* is in Nederland minimaal een energielabel C te hebben. Dit betekent dat je nog minder dan een jaar hebt om aan de bijkomende eisen te voldoen. Houd er daarbij rekening mee dat in 2030 de eisen nog hoger worden. Het wordt dan namelijk verplicht om energielabel A te hebben. Tijd om aan de slag te gaan! Ik hoor je denken; maar waarmee en hoe?
Waar staat energielabel C voor?
Energielabel C eist dat elk kantoor van minimaal 100 m2 een maximale fossiele energiebehoefte van 235 kWh/m2 per jaar of een Energie-Index van minimaal 1,3 heeft.
Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken.
Hoe kom ik aan energielabel C?
Om energielabel C te bereiken dient u enerzijds energie te besparen. Dat kan door de inzet van energie-efficiënte middelen te verbeteren. Denk hierbij o.a. aan LED verlichting, betere dakisolatie en betere ventilatie. Ook het zelf opwekken van duurzame energie draagt bij aan het energielabel.
Hoeveel zonnepanelen heeft uw bedrijf nodig
Wilt u concreet aan de slag met het verbeteren van uw energielabel?
Wellicht heeft u reeds onderzoek gedaan en is de conclusie dat zonnepanelen een goede optie zijn. Dat is mooi, maar hoe nu verder? Sunergetic kan u hierbij ondersteunen.
Wij bieden u vrijblijvend een verdiepend onderzoek waarmee u inzicht krijgt in de potentie van uw bedrijfsdak. Wij leveren altijd maatwerk. Dat betekent dat u vanaf de eerste indicatie, helderheid hebt wat zonnepanelen kunnen betekenen om naar energielabel C en een maatwerkadvies opleveren. Indien nog niet aan de energielabel C eisen wordt voldaan zal dat maatwerkadvies inzicht gaan geven in welke stappen je kunt nemen om aan deze eisen te voldoen.
Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel
Indien nog niet aan de energielabel C eisen wordt voldaan, zijn zonnepanelen een goede manier om de energie-index van het gebouw te beïnvloeden.
- Wat is nodig voor energielabel C?
- Het resultaat (energielabel) van deze maatregelen Indicatie van de investering
- Rendement per maatregel
Werking parallelschakeling (micro-omvormers)
Meerdere zonnepanelen kunnen ook parallel aan elkaar worden gekoppeld. ZelfOpwekken.nl biedt hiervoor micro-omvormers.
Er wordt per zonnepaneel een micro-omvormer geplaatst achter het zonnepaneel. Dit is weliswaar iets duurder en lastiger bij reparaties en onderhoud, maar het verhelpt alle negatieve invloed van schaduw op de andere zonnepanelen.
Het beste advies: plaats zonnepanelen zodat er geen schaduw op valt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan geldt bij zonnepanelen met micro-omvormers:
- De DC-stroom wordt per paneel op het dak omgevormd.
- U hebt geen string-omvormer meer nodig binnen.
- De spanning (DC-voltage) op het dak telt niet op en blijft laag (max. 230 Volt).
- De stroom c.q. het ampèrage stijgt met het koppelen van elk volgend paneel.
- Elk zonnepaneel functioneert 100% zelfstandig.
- Er is geen invloed op een van de andere zonnepanelen.
- U bent optimaal beschermd tegen schaduwvorming.
- Dit noemen we parallel.
De oriëntatie van de zonnepanelen
De richting van de zonnepanelen (hoe u ze plaatst) heeft direct invloed op de jaarlijkse opbrengst. Zonnepanelen plaatsen richting het zuiden levert qua stroomproductie het hoogste rendement per zonnepaneel.
De zon komt ’s ochtend op in het oosten en draait dan over het zuiden naar het westen, waar de zon ondergaat. Gelukkig leveren systemen richting het oosten en het westen vaak ook een goed rendement! Verder maakt de hellingshoek ook wel iets uit, maar dit is minder belangrijk.
Uw jaarlijkse stroomopbrengst
Het stroomverbruik op uw elektriciteitsnota en ook de stroomopbrengst van de zonnepanelen worden gemeten en weergegeven als kilowattuur (kWh). Het principe van zonnepanelen is eenvoudig: hoe meer Wattpiek (Wp) u plaatst op uw dak, hoe hoger uw stroomopbrengst wordt. Wilt u weten hoe u Wattpiek vermogen kunt omrekenen en de kWh opbrengst bepaalt? Lees alles over de opbrengst van zonnepanelen.
Bereken de opbrengst over 25 jaar
Goede zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Zorg daarom altijd dat u de opbrengst en de prestaties van de hele levensduur goed in beeld hebt.
Het Wp-vermogen dat zonnepanelen hebben als ze nieuw zijn, neemt elk jaar een klein beetje af. Dat is normaal bij zonnepanelen. Hoe beter de kwaliteit van het zonnepaneel is, des te groter het uithoudingsvermogen.
Waar moet u op letten?
Hoeveel een zonnepaneel jaarlijks in sterkte afneemt, wordt door de fabrikant als een percentage weergegeven bij de productspecificaties. De jaarlijkse afname in kracht noemt met de ‘degradatie factor’. Hoe lager het degradatie-percentage, hoe beter uw rendement over 25 jaar zal zijn.
Kwaliteit vergelijken is soms lastig, want er zijn veel aanbieders en de verschillen zijn amper te zien.
ZelfOpwekken rekent realistisch uit hoeveel het zonnepaneel aan kracht zal leveren van jaar 1 tot en met jaar 25.