Wat is de RES?2025-04-04T17:02:31+02:00

Wat is de RES?

Nationaal programma: Regionale Energiestrategie (RES)

Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie komt voort uit de afspraken van het Klimaatakkoord. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. De RES is een document waarin beschreven staat welke keuzes een regio neemt om de klimaatdoelstellingen te behalen. De energietransitie houdt niet op bij de gemeentegrens. Daarom is Nederland opgedeeld in 30 regio’s, met het doel gezamenlijk invulling te geven aan de doelstellingen.

Ondersteuning Sunergetic bij verduurzaming woningcorporaties.

Doelstellingen:

In 2030 ten minste 35 TWh aan grootschalige duurzame elektriciteit op land op te wekken met wind- en zonneenergie. Er wordt gestreefd naar 50% lokaal eigendom van de zonneprojecten. Dat is belangrijk, want dat betekent dat inwoners en ondernemers samen eigenaar zijn en mee kunnen beslissen over het project en over de opbrengsten.

Nationaal programma Lokale Warmtetransitie (NPLW)

Vóór 2030 moeten 1,5 miljoen woningen en vele andere gebouwen zijn verduurzaamd en/of van het aardgas af. Gemeenten beschrijven in hun Transitievisie Warmte de warmtevraag en geven inzicht in welke wijken wanneer naar een duurzame bron gaan. Om gemeenten hierbij te ondersteunen is het NPLW opgericht ter ondersteuning. De programma’s van NPLW en de RES hebben veel raakvlakken. Als wijken geen aardgas meer gebruiken, stappen ze over op een andere warmtebron, zoals warmtenetten. Deze warmtebronnen bedienen vaak meerdere gemeenten. Afstemming van gemeenten onderling, om dubbel gebruik te voorkomen, is onderdeel van de RES.

Projectmatige aanpak

Wij helpen gemeenten om de ambities uit de Regionale Energiestrategie (RES) om te zetten in concrete, haalbare oplossingen. Met onze expertise in ontwerp, de techniek en uitvoering bieden we praktische verduurzamingsoplossingen die aansluiten bij lokale uitdagingen zoals netcongestie en de warmtetransitie.


Adviesgesprek

Wilt u meer informatie? Mail of bel ons, dan plannen we een adviesgesprek in om te bespreken hoe wij u kunnen helpen.

Duurzame installateurs

Projecten zonne-energie

Oplevering voor gemeenten waar we trots op zijn

Veelgestelde vragen over zonne-energie voor gemeenten

Heeft u nog vragen bekijk dan onderstaande veel voorkomende vragen. Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Mocht de vraag er niet tussen staan of iets nog niet duidelijk zijn, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Hoe kunnen inwoners na oplevering ondersteuning krijgen?2024-12-18T08:38:33+01:00

Ook na de oplevering blijft onze projectafdeling beschikbaar voor vragen en ondersteuning via telefoon en e-mail. Inwoners hebben een vast aanspreekpunt waar zij altijd terecht kunnen, zodat zij zich gehoord en ondersteund voelen.

Heeft u meer vragen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Lees verder
Welke communicatiemiddelen worden ingezet tijdens de uitvoering van het project?2024-12-18T08:38:33+01:00

Om de communicatie effectief te maken, zetten wij een brede mix van middelen in, zoals een projectwebsite, sociale media, nieuwsbrieven, lokale pers, flyers en informatiebijeenkomsten. Door online en offline kanalen te combineren bereiken we verschillende doelgroepen en vergroten we de betrokkenheid.

Lees verder
Hoe worden inwoners geïnformeerd over duurzame projecten?2024-12-18T08:38:34+01:00

Onze communicatie-aanpak start met een gerichte informatiecampagne. Inwoners ontvangen brieven, flyers of uitnodigingen voor informatieavonden. Alle projectinformatie is daarnaast beschikbaar op een speciale website en via sociale media. Op deze manier zorgen wij ervoor dat elke inwoner de kans krijgt om betrokken te zijn en vragen te stellen.

Lees verder
Support Sunergetic.

De juiste oplossing met
zonne-energie voor uw gemeente?

Onze adviseurs zitten voor u klaar.

Ga naar de bovenkant