Een duurzame toekomst: innovatieve oplossingen voor modulair wonen
De woningmarkt staat voor grote uitdagingen. De vraag naar duurzame, flexibele en snel te realiseren woonoplossingen groeit met de dag. Tijdens de recentelijke door Sunergetic georganiseerde kennissessie ‘Nét even slimmer’ in het mediamuseum Beeld & Geluid sprak Martin de Graaf, directeur van Jatin Bouw. Hij ging dieper in op de toekomst van bouwen en hoe de bouwsector hierop inspeelt, met name door middel van modulaire en prefab bouwmethoden.
Van chaletbouw naar innovatieve woningconcepten
Een familiebedrijf met diepe wortels in de chaletbouw heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een pionier op het gebied van prefab en circulair bouwen. Waar ooit woonwagens en chalets de focus waren, richt het bedrijf zich nu op tiny houses, flexwoningen en modulaire woningen die voldoen aan de strenge eisen van het bouwbesluit. Deze innovaties maken het mogelijk om snel, betaalbaar en duurzaam te bouwen.
Duurzaam bouwen voor een toekomstbestendige woningvoorraad
Voor woningcorporaties en gemeenten bieden deze modulaire bouwmethoden een unieke kans om snel en efficiënt in te spelen op de groeiende woningnood en de duurzaamheidsdoelstellingen. Dankzij de flexibiliteit van prefab woningen kunnen tijdelijke of permanente woonlocaties sneller worden ingericht, bijvoorbeeld op braakliggende terreinen of als aanvulling op bestaande wijken. Dit maakt het mogelijk om woonruimte te creëren voor diverse doelgroepen, zoals starters, senioren of mensen in een urgente woonsituatie.
Flexibiliteit als kernwaarde
Het ontwerpen van woningen begint vaak met een eenvoudige schets van de klant. Dit stelt het bedrijf in staat om op maat gemaakte woonoplossingen te bieden die voldoen aan de specifieke behoeften van de gebruiker, zonder in te leveren op circulaire en biobased principes. Door gebruik te maken van een geautomatiseerd productieproces worden bouwfouten geminimaliseerd en kosten gereduceerd.
De rol van biobased en circulair bouwen
Een centraal thema tijdens deze sessie was het belang van biobased materialen en circulaire bouwmethoden. Door gebruik te maken van hout en andere duurzame materialen worden woningen niet alleen energiezuiniger, maar ook eenvoudiger aan te passen of te demonteren voor hergebruik. Dit draagt bij aan een lagere CO2- en stikstofuitstoot.
Het innovatieve door Jatin ontworpen bouwsysteem zorgt ervoor dat prefab-elementen zoals vloeren, wanden en daken eenvoudig in elkaar gezet, en net zo makkelijk weer uit elkaar gehaald, kunnen worden. Hierdoor krijgen woningen een tweede leven, wat aansluit bij de principes van een circulaire economie.
Een toekomstbestendige woningvoorraad
De focus op circulaire en biobased materialen sluit perfect aan bij de duurzaamheidsambities van veel gemeenten en woningcorporaties. Door lagere exploitatiekosten en een efficiënte productie kunnen deze woningen bijdragen aan een betaalbare en toekomstbestendige woningvoorraad.
Snelle bouwtijden en lage exploitatiekosten
Deze door Jatin ontwikkelde unieke modulaire bouwmethode, waarbij alle elementen in een geavanceerde fabriek worden geproduceerd en geassembleerd, resulteert in extreem korte bouwtijden en kunnen leiden tot minimale funderingsvereisten. Hierdoor behoort de traditionele bouwplaats tot het verleden. De woningen zijn bovendien verplaatsbaar, wat ze geschikt maakt voor zowel tijdelijke als permanente locaties.
Met een levensduur van 20 tot 30 jaar biedt deze oplossing een betaalbaar alternatief voor de traditionele woningbouw. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor de sociale woningbouwmarkt.